Facebook Youtube Twitter Instagram Ow.ly Xat
 

Ros:"Els Estats Units i Europa són aliats necessaris per al bon funcionament de l’economia i l’estabilitat mundial"


L’ alcalde de Lleida ha presidit la taula rodona "Europa versus Estats Units, encara som socis?" dins la 28a edició d la Trobada empresarial al Pirineu


16/06/2017

Inici >> Notícies >> Ros:"Els Estats Units i Europa són aliats necessaris per al bon funcionament de l’economia i l’estabilitat mundial"

L’alcalde de Lleida Àngel Ros ha presidit aquest matí la taula rodona "Europa versus Estats Units, encara som socis?" dins la 28a edició d la Trobada empresarial al Pirineu. La sessió ha comptat amb la participació de l’exministre i excomissari europeu Pedro Solbes, juntament amb Juan Verde, assessor de governs i empreses a nivell internacional, codirector internacional de la campanya per a la reelecció del president Barack Obama i col•laborador del president Clinton i membre de la campanya presidencial de Hillary Clinton. Ha moderat la xerrada el periodista Xavier Vidal- Folch.

En la seva intervenció, el paer ha cap ha destacat que Estats Units i Europa han estat i són aliats necessaris per al bon funcionament de l’economia i l’estabilitat mundial. En aquest sentit, ha assenyalat que dins dels canvis que han sorgit arran de les diferents eleccions a diferents països hi ha aspectes essencials, fruit, segons ha expressat, “dels canvis socials, que són un indicador clau d’un canvi d’era en el que crec que estem immersos”.

Davant aquests processos que el món ha viscut Ros ha mostrat la seva preocupació pels “populismes i els canvis pendulars, la radicalització a determinats indrets i la inseguretat jurídica”, amb la recent excepció de França.

El paer en cap ha posat de relleu les repercussions que sempre han tingut les decisions dels Estats Units a Europa i ha posat com a exemple encara viu la crisi econòmica del 2008.

L’alcalde ha recordat els nexes econòmics que té la demarcació d Lleida per mitjà d la seva principal indústria, l agroalimentària, amb les dues potències. Cal destacar, ha assenyalat l alcalde, que els Estats Units, segons dades de la Cambra de Comerç, és el segon país on més van créixer les exportacions en el període 2016-2017, amb un 80% més, després de Corea del Sud. Per productes, és important assenyalar que ha augmentat un 53,90% l’exportació d’oli provinent de les comarques de Lleida als Estats Units i en un 88,44% la tecnologia d’envàs i embalatge, ha destacat Ros.

No només en l’àmbit agroalimentari són importants les relacions amb USA sinó en diferents àmbits del coneixement: la UdL té una forta relació amb la Universitat Davis de Califòrnia i el Parc Científic i Tecnològic de Gardeny compta amb laboratoris de Microsoft i Google.

L’alcalde també ha assenyalat que amb els estats units hi tenim connexions científiques, històriques i també emocials, El nom de Lleida està intrínsecament lligat a la ciència per mitjà del científic Joan Oró, que es va desenvolupar als Usa. L’alcalde també ha volgut recordar els nexes de Lleida amb Califòrnia per mitjà del governador lleidatà Gaspar de Portolà, fundador d les ciutats de San Diego i Monterrey, una relació que s’està enfortint en el pla acadèmic i que estem encarant també amb visió econòmica des de l’associació d’amics Gaspar de Portolà i de relació Catalunya Califòrnia. L’alcalde presideix aquesta fundació.

 

Ros ha felicitat els organitzadors de les trobades per l’èxit de participació i ha valorat molt positivament que les trobades siguin un punt de reflexió i d’anàlisi de l’activitat empresarial econòmica en clau local, estatal i internacional.

A les trobades hi han assistit diferents representants de la corporació municipal, el tinent d’alcalde Rafel Peris, el regidor Paco Cerdà, les regidores Àngeles Ribes i Núria Marin.