Facebook Youtube Twitter Instagram Ow.ly Xat
 

Ros: “Amb l’Any Màrius Torres volem recordar la importància de la seva literatura i del llegat que va deixar a la ciutat, així com celebrar la presència de la seva obra per fer-la encara més universal”


L’alcalde de Lleida ha presidit l’acte commemoratiu del 75è aniversari de la mort del poeta lleidatà amb...
20/04/2017

Inici >> Notícies >> Ros: “Amb l’Any Màrius Torres volem recordar la importància de la seva literatura i del llegat que va deixar a la ciutat, així com celebrar la presència de la seva obra per fer-la encara més universal”

L’espectacle “Entre dos desembres, la primavera. Màrius Torres”, produït per l’Ajuntament de Lleida és l’acte institucional municipal emblemàtic de la celebració de Sant Jordi 2017. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la tinent d’alcalde i regidora de les Polítiques a favor de la Creativitat, la Cultura, l’Educació i els Esports, Montse Parra, ha presidit l'acte commemoratiu del 75è aniversari de la mort del poeta lleidatà amb la representació literària que s’ha dut a terme al Cafè del Teatre i que s’emmarca en els diversos actes que ha organitzat la Paeria per celebrar aquesta diada literària i festiva i que enguany té la mirada posada en la vessant més íntima i personal de Màrius Torres.

El paer en cap, Àngel Ros, ha posat de relleu que “L’Ajuntament de Lleida, organitzant l’Any Màrius Torres, vol recordar la importància de la seva literatura i també el llegat que la família Torres-Pereña va deixar a la ciutat així com celebrar la presència de la seva obra per fer-la encara més universal”. L’espectacle ha donat a conèixer la figura de Màrius Torres, més enllà de la seva faceta d’escriptor, acostant al ciutadà contemporani què pensava, què sentia, com va viure els 7 anys de reclusió Màrius Torres i que el ciutadà de Lleida se senti a prop del poeta més emblemàtic de la ciutat gràcies al qual la ciutat ha estat i és un referent en el terreny de la poesia. 

En aquest sentit, els actes que s’han organitzat des de l’Ajuntament de Lleida en motiu de la celebració de Sant Jordi aquest 2017 porta la marca en record a Màrius Torres i la web de Cultura de la Paeria té un apartat destacat a l’agenda amb “Màrius Torres: 75 anys d’absència/presència” que recull l’activitat generada per institucions, entitats i col·lectius en aquest àmbit.

Actes Màrius Torres 2017

La Paeria està treballant en altres projectes per commemorar els 75 anys de la mort de Màrius Torres, com l’audiovisual “Cançó a Mahalta”, del director de cine Jordi Cadena, i el Festival de poesia Mahalta.

En el marc d’aquesta commemoració, s’estan desenvolupant altres iniciatives a la ciutat. Des de la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida, Salvador Escudé ha apuntat el Simpòsium Internacional dedicat a Màrius Torres, que es farà a l’octubre per universalitzar encara més el poeta, o la publicació de diverses traduccions al romanès, el rus, l’alemany o l’hongarès, en les quals s’està treballant.

L’Institut Màrius Torres, a banda de la concessió del seu premi Màrius Torres, té previst alguns actes de cara al darrer trimestre de l’any. L’Ateneu Popular de Ponent farà accions per recordar Màrius Torres (com la publicació d’un opuscle que descriurà l’ambient polític i social del poeta). Altres propostes arribaran d’Òmnium Cultural, l’IEI, la Delegació de Cultura de la Generalitat, l’Associació universitària Amics Lo Campus, Vivència Aranesa “Vivéncia Aranesa: Aula Euròpa des Pirenèus”.

Dins de la programació de la Regidoria de Cultura, hi ha cicle de recitals poètics “Vespres en vers”, iniciat a l’abril, que el seu programa de mà del cicle dedica la contracoberta a recordar el poeta Màrius Torres, amb la tria dels darrers versos del seu poema  “El combat dels poetes”.

-Dimarts 17 d’octubre - Institut d’Estudis Ilerdencs, 19.30 h. Presentació facsímil de reculls autògrafs del poeta i del llibre “De poeta a poeta”, que recull els comentaris de textos de Màrius Torres a càrrec de 40 poetes actuals. Ho organitza: Càtedra Màrius Torres de la UdL

-Dijous 26 i divendres 27 d’octubre - Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida • II Simposi Internacional Màrius Torres, que tindrà com a objectiu aprofundir en la figura de l’escriptor lleidatà i en la creació literària dels primers cinquanta anys del segle XX. Ho organitza: Càtedra Màrius Torres de la UdL

-Divendres 17 de novembre - Auditori Municipal Enric Granados. 19h. Acte públic de concessió del 22è Premi de poesia Màrius Torres i del 34è Premi d’assaig Josep Vallverdú, convocats per l’Ajuntament de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida. Ho organitza: Ajuntament de Lleida

Actes Sant Jordi 2017

Pel que fa als actes pròpiament de la Diada de Sant Jordi, la Paeria n’ha programat els següents, a més de l’espectacle d’aquest dijous:

-Divendres 21 d’abril - Sala d’actes de l’Institut Màrius Torres. 13 h. Atorgament del Premi Màrius Torres i del Premi Jaume Ferran convocats per l’Institut Màrius Torres. Ho organitza: Institut Màrius Torres.

-Diumenge 23 d’abril - Plaça de la Paeria des de les 10.30 h. Parada de Sant Jordi de l’Ajuntament de Lleida, es repartiran 3.000 exemplars del volum n.13 de l’Escata de Drac. Relats de Sant Jordi 2017. Ho organitza: Ajuntament de Lleida.

Entre altres, dissabte es farà la recepció institucional de la Diada de Sant Jordi 2017, amb la glossa a càrrec de Francesc Pané. Organitzada pels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Lleida, tindrà lloc a l'església romànica de Sant Martí, a les 12 h.

El programa d’actes de Sant Jordi compta amb la presentació de diversos llibres, com el darrer poemari de Josep M. Rodríguez; el tradicional concert institucional de Sant Jordi de la Banda Municipal, a la plaça de Sant Joan, i la ballada de sardanes, al Pati de les Comèdies. 

L’Escata de Drac 2017 ha dedicat la seva contracoberta a recollir uns versos del poeta que fan referència a l’abril. Els 5 narradors del 13è volum són Jaume Barrull, Josep M. Pagès, Marialba Revés, Montse Sanjuan i Carles M. Sanuy. Igualment, el punt de llibre que acompanya l’escata d’aquesta edició va dedicat a Màrius Torres. Tant l’Escata de Drac com el punt de llibre es repartiran gratuïtament a la parada de Sant Jordi que l’Ajuntament instal·larà el diumenge a la plaça de la Paeria (fins acabar existències).