Facebook Youtube Twitter Instagram Ow.ly Xat
 

Es troba al Call Jueu un jaciment arqueològic amb peces úniques a la península


Les excavacions arqueològiques realitzades pels serveis municipals de la Paeria en aquest espai del Centre Històric han fet sortir a la llum les restes d’una casa benestant incendiada...
10/01/2017

Inici >> Notícies >> Es troba al Call Jueu un jaciment arqueològic amb peces úniques a la península

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor d'Hàbitat Urbà, Fèlix Larrosa, i del vicerector de Recerca de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, així com diversos tècnics tant del servei d’arqueologia municipal com del laboratori d’arqueologia de la UdL, ha visitat avui les restes d’una casa benestant del segle XIV, que va ser incendiada pels cristians el 13 d’agost del 1391, que han tret a la llum diferents vestigis en el marc de la recuperació de l’antic call jueu de la ciutat de Lleida. Les troballes constitueixen un jaciment arqueològic amb peces úniques a la península.Entre les diferents peces que es restauraran i consolidaran destaca la localització d’una tenalla recolzada en una base, de la qual no se’n coneix cap altra tan sencera a la Península, així com una espasa, vaixella de ceràmica i canelobres, entre altres peces.

La gran tenalla del segle XIII, que s’ha trobat dins de l’immoble, servia per emmagatzemar aigua i estava recolzada sobre un suport en forma de peanya, única a tot l’Estat, ja que no se’n conserva cap en tan bon estat com aquesta. De l’aixovar de la casa també s’han trobat moltes altres peces com ara un brancal de porta amb tres creus de David, calders de coure, peces ceràmiques que formaven la vaixella i armes de defensa com és el cas d’una espasa, una destral i el que podria ser una arma de mà. Tot aquest conjunt de peces, això com d’altres localitzades durant els treballs i excavacions arqueològiques que s’han anat desenvolupant per part del servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Lleida al Call Jueu, seran restaurades pel Laboratori d’Arqueologia de la UdL.

El paer en cap ha destacat que “el Call Jueu de Lleida va ser especialment rellevant als segles XIII i XIV i una de les conseqüències positives del treball que hi estem desenvolupant conjuntament la Paeria i la UdL és la descoberta d’aquest jaciment que contribueix, a més, a posicionar Lleida com una ciutat amb un valor arqueològic molt important i, en definitiva, amb una història que també es manifesta a través del discurs arqueològic que estem fent”.

Nou conveni marc entre els serveis d’Arqueologia de la Paeria i de la UdL

En el decurs de la visita, el paer en cap ha explicat que ja s’està treballant en l’elaboració d’un nou conveni marc entre els serveis d’Arqueologia de la Paeria i de la UdL amb l’objectiu que ambdues institucions continuïn treballant i aprofundint en la recuperació i restauració del patrimoni arquitectònic de la ciutat. Aquest acordentre les dues institucions, segons ha remarcat Puy, ha de donar pas a un nou de model de col·laboració al voltant del patrimoni de la ciutat per a que no només sigui conegut pels estudiants que cursen la menció d’Arqueologia al grau d’Història, sinó també per a tota la ciutadania en general. Cal recordar, a més, que la Paeria patrocina la revista d’Arqueologia de la UdL.

La recuperació de l’antic Call Jueu de Lleida estarà finalitzada a la primavera

El paer en cap ha destacat que “les obres de recuperació de l’antiga cuirassa jueva de la ciutat aportaran valor històric i patrimonial però també teixirà i connectarà el conjunt del Centre Històric”. En aquest sentit, Larrosa ha explicat que es preveu que les obres per recuperar l’antic Call Jueu de Lleida finalitzin a la primavera, “un endarreriment que val la pena ja que s’han trobat restes de la fonamentació de l’edifici de l’antic seminari, que daten del segle XVIII, i, també, restes del sistema de clavegueram del Call Jueu, del segle XIV, així com les peces úniques que hem pogut visitar avui al laboratori d’Arqueologia de la UdL”. Aquesta descoberta va fer que el projecte s’hagi anat refent i adaptant a les troballes arqueològiques que s’han anat trobant”.

El projecte de recuperació de l’antic Call Jueu, que ocupa una superfície de 5.000 m2, té per objectiu reforçar i revaloritzar el conjunt històric de la ciutat. Amb aquesta iniciativa es proposa conformar un nou paisatge a partir de la creació d’un espai de mediació i d’enllaç entre la memòria dels diferents substrats històrics i la realitat d’una àrea estratègica per a la requalificació del Centre Històric.

Aposta pel patrimoni de la ciutat

Recentment, la Paeria ha aprovat al projecte d’arranjament i consolidació de tram de mur del Camí Cobert sota el Baluard de Louvigny, del recinte murallat del Turó de la Seu Vella. El projecte preveu l’arranjament i consolidació del tram de muralla per tal de refer de nou o consolidar els paraments verticals, afectats per fortes degradacions superficials. Així es deixarà correctament tractat i acabat aquest punt singular del conjunt monumental del recinte murallat, per garantir-ne l’estabilitat. L’obra consistirà a recuperar els trams de muralla despresos, que deixen l’argamassa interior vista, mitjançant la reposició de peces i fer un repàs general de la resta del tram delimitat, per detectar altres carreus que estiguin en perill de desprendre’s, per tal de garantir la seguretat global del tram.

Aquesta actuació, que permetrà reobrir el pas als vianants que actualment està tancat, té un pressupost és de 48.534,64 € (IVA inclòs)

Cal assenyalar que la Paeria considera prioritària la millora de les muralles de la ciutat, situades sobretot al Turó de la Seu Vella i també al Turó de Gardeny, per la qual cosa ha encarregat un Pla de Muralles de Lleida per abordar la seva restauració integral. Aquest és un dels acords que es va assolir en la sessió constitutiva del Consell Municipal del Patrimoni, que va presidir el paer en cap el passat mes d’octubre. El projecte inclourà aspectes relatius a la mobilitat en el mateix recinte murallat, especialment de l’àrea nord-oest del Turó, que permetrà revalorar el conjunt monumental, des del punt de vista historicoartístic, i a més crearà dues anelles de passeig al voltant del Turó. Un dels recorreguts connectarà amb els espais naturals que voregen el Turó de la Seu Vella i una altra ronda per a vianants, situada en una alçada superior, connectarà els espais patrimonials amb unes grans vistes panoràmiques de la ciutat. Els recorreguts tindran dos punts d’anellament amb el centre urbà: un a Prat de la Riba, pel carrer que puja del col·legi Lestonnac, i l’altre, per l’església de Sant Martí, que connectarà amb l’altra ronda de passeig i tindrà un pendent més pronunciada.